Српски демократски савез је саставио писмо упозорења америчкој компанији којој слугерањски режим Вучић-Брнабић-Дачић жели да поклони зграду генералштаба. Они којима смета реклама за српску војску „Служимо Србији”, јер служе страним газдама, би да лупе још један симболички шамар народу.

Овим поводом Српски демократски савез је одржао конференцију за новинаре поред зграде генералштаба. У наставку вести можете погледати ВИДЕО конференције као и текст писма упозорења.

Конференција за штампу Српског демократског савеза

Конференција за новинаре Српског демократског савеза одржана 27 марта 2024-године, испред зграде Генералштаба Војске Србије.

Крај марта месеца обележиле су бројне манифестације посвећене десетпетоогодишњици почетка последњег српског светског рата у 20-том веку. И како то бива код нас, званичне манифестације обиловале су епигонством, и осиромашеним духом свеопштег покајања.

Да ли је сврха обележавања само помен на једну трагичну епизоду сведену на неспоразум са светом, подсећање на још једну од изгубљених битака, и „српски крај историје“. Сећање на НАТО агресију на СРЈ од 24.марта, мора се ставити у службу новог живота. Зато 24. март 1999.године не сме да се сведе на ламентирање над сопственом судбином или баналним обрачунима вредности уништене инфраструктуре.
Жртвама се мора дати смисао који неће бити сећање зарад сећања, већ сећање од кога се живи. А то је једино оно сећање које историјско искуство и претрпљена бол за изгубљеним животима претвара у колективну и појединачну свест и савест. Свест о држави, свест о заједничкој припадности, свест о заједничкој и неподељеној патњи, свест о потреби очувања државе, о повратку Косова и Метохије у уставноправни поредак Републике Србије, свест о савезницима, о политичкој и државној елити.

Данас се налазимо на месту срушеног Генералштаба војске Србије. И није случајно да на годишњицу НАТО агресије, славодобитно а суштински поражавајуће до мере моралног посрнућа Влада Србије поклања овај комплекс америчкој компанији. Има ли већег понижења!?

Влада Србије је протеклих десет година донела више поражавајућих правних аката: Бриселски споразум, Споразум из Вашингтона, саглашавање са тзв. франусконемачким предлогом. И ови акти су представљали капиталуцију државе у формалноправном смислу. Али поклањање зграде Генералштаба, представља моралну катаклизму без преседана. И та срамота се одвија пред очима целог света.
Ова зграда је симбол нашег отпора, симбол наших успона и падова у 20-том веку. И зато на њу има право само српски народ. И нико више! Зато обавештавамо српску јавност, да ће Српски демократски савез у оквирима својих могућности упутити званично писмо будућим инвеститорима који су већ познати у јавности, у којима ћемо добронамено и свакако благовремено, указати на протиправност ових правних радњи.


Текст писма које је упућено америчким компанијама:


Поштовани,
Имајући у виду правни поредак Републике Србије, а посебно одредбе Устава РС, Закона о јавној својини, Закона о културним добрим, Закон о планирању и изградњи, упозоравамо Вас, да сви акти, радње и реализација уговорних обавеза, не могу да произведу правно дејство. Посебно указујемо да ће било какве радње у виду евентуалног вашег (или са вама повезаним правним лицима) бити ништавни.
У том смислу, обавештавамо Вас да ће било која Влада РС или други надлежни државни органи (када у Србији буде успостављено државно тужилаштво, државно правобранилаштво или Уставни суд) овај политичко-правни процес неизоставно поништити. На основу наведеног, предлажемо Вам да узмете у обзир наводе из овог писма, као и правне прописе Републике Србије, који могу да представљају сасвим адекватан путоказ за ваше поступање.
На крају, обавеставамо Вас да ће ово писмо – које Вам шаљемо у најбољој намери упознајући Вас са правним примедбама на рачун вашег ангажовања, свако ваше учешће у овом поступку учинити како незаконитим тако и несавесним. О наведеном сведочи бројна јуриспруденција међународног права, као и пракса међународних и националних судова. Сматрамо да је реч о околностима које морате имати у виду!

У Београду 27. март 2024.године

Српски демократски савез