Србија данас представља колонију. Последњи изборни циклуси, као и политички процеси то најбоље потврђују. У Србији данас не постоји ни формална демократија. У том смислу, предстојећи избори представљају лажну манифестацију демократије са циљем да се обезбеди легитимитет за даље урушавање не само локалне самоуправе у Србији, већ и правног поретка уопште.

У данашњој Србији, једину константу представљају изборни процеси. На другој страни је оптерећујућа чињеница да је демократија у Србији у жестоком спору са стварношћу. Формална демократија се претворила у једну димну завесу испод које се не виде признање Косова и масовна убиства у Србији. У том водвиљу са осмехом учествују готово сви делатници на политичкој сцени.

Пристанком на изборе под постојећим условима, политички актери на јавној сцени показали су да им није стало ни до демократије, нити до промена у Србији. Важан доказ представља једна аномалија: странке, покрети и удружења грађана који су пристали на учешће на изборима 17 децембра 2023. године, и потом оптужили власт за изборну крађу, узели су посланичке мандате али и даље спремно настављају са збуњивањем грађана Србије.

О општем стању у друштву сликовито сведочи чињеница да и опозиција која бојкотује изборе у Београду, излази на изборе у другим локалним самоуправама у Србији.

Који је циљ изласка на лажне изборе, које опозиција не може да добије? Наравно, опозициони прваци ће добити плаћене одборничке мандате, али ни на који начин неће моћи да утичу на животе грађана. Промена власти у Србији,  није могућа без драматичног побољшања изборних услова. То подразумева враћање у оквире закона. Једини начин да дође до поменутог побољшања јесте непристајање, којим би се обесмислили актуелни избори, делегитимисао напредњачки режим и створио притисак за расписивање нових – поштених или макар поштенијих избора. Са те стране, излазак на актуелне изборе није борба, већ колаборација са режимом. Једини политички субјекат који се још није изјаснио јесте гласач, дакле, свако од нас. Јер, (изборна) представа не успева без публике која купује карте, тј. убацује листић.

Ако странке које отворено не учествују у власти желе да заиста осујете режим колонијалне демократије, онда треба да разоткрију фарсу.

Из напред наведених разлога, Српски демократски савез:

1. Позивамо све опозиционе организације да повуку своје изборне листе и придруже се бојкоту актуелних избора.

2. Позивамо све гласаче, дакле  народ као носиоца суверенитета, односно све слободне личности да бојкотују ове изборе и на тај начин делегитимишу режим колонијалне демократије.

                                                                     СРПСКИ ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ