Честити ПОТОМЦИ, драги пријатељи, уважени и поштовани чланови ГРУПЕ.

Ред је да и ми, ако ничим другим, бар са једним текстом се придружимо и дамо свој скромни допринос обележавању ДАНА СЕЋАЊА на више од 700.000 НЕВИНО ПОСТРАДАЛИХ СРБА, ЈЕВРЕЈА и РОМА, које је данас пригодном КОМЕМОРАЦИЈОМ обележено у Доњој Градини.

А право је чудо, да данас младе генерације уопште знају и шта је и шта представља сам назив ЈАСЕНОВАЦ, а камо ли да имају уопште било каква  основна знања о систему усташких концентрационих логора на територији тзв.“НДХ“ и људском уму непојмљивих злочина и зверстава који су у њима почињени од стране усташа и тзв. НДХ (Независне државе Хрватске)?

Па хрватски народ и не зна и не може пронаћи у архивама да је уопште и постојао злогласни систем концентрационих логора на целој територији НДХ од Пага на Јадрану па до Јасеновца на Сави? Додуше о систему концентрационих логора Јасеновац постојала су документа у архивама до 80-година, а онда почиње систематско негирање злочина, планско склањање и уништавање документације и данас смо ту где јесмо. Па уместо између 700.000 и 750.000 жртава, све се свело на 15.000, а логор Јасеновац се приказује као позориште у којима су приређиване културне свечаности да просвете и едукују заостало и неписмено српско пучанство (читај народ). Страшно, да страшније и морбидније не може бити?

А како би било лепо када би ми мало прочитали сачуване званичне извештаје или књиге попут Булајићевих четири  тома под називом „УСТАШКИ ЗЛОЧИН ГЕНОЦИДА“ или нпр. преживелиг логораша доктора НИКОЛЕ НИКОЛИЋА и његове страшне исповести у књизи „ЈАСЕНОВАЧКИ ЛОГОР СМРТИ“?

Или можда још боље др. ЖИВОТИЈА ЂОРЂЕВИЋА најстаријег истраживача злочина над Србима који је ИСТРАЖИО, ПРОУЧИО И АНАЛИЗИРАО СВУ ДОСТУПНУ ГРАЂУ о страдању српског народа у 20.веку? Грађом о злочинима НДХ бавио се пуних 75.година (али кога то данас занима у Србији, па ваљда је боље, лепше и поучније гледати „Задругу“, „Парове“, Евровизију и сличне шоу програме) него читати тамо неког, Булајића, Николића,  Животија? Ма таман посла! А тек извештаје генерала Александра фон Лера, СС генерала Ериста Фиа,  опуномоћеног генерала за НДХ  Едмунда Глез фон Хорстенауа (извештавају Хајника Химлера и Адолфа Хитлера о 750.000 побијених Срба у НДХ)? Ти извештаји су на срећу, захваљујући педантним немцима сачувани и доступни. Е тек то нико неће да чита! Па све има на друштвеним мрежама, таман посла, какво читање, ваљда то раде беспослени попут мене или мени сличних?

И на крају, имамо и званичне податке државне комисије СФРЈ која је 1964.г. истраживала злодела НДХ (и након 3.месеца истраживања стопиранан јој је даљи рад). Прочитајте извештај члана комисије др. СРБОЉУБА ЖИВАНОВИЋА који први интервју даје тек 2016.год. а емигрирао је из земље 1965. у Африку, па у Енглеску а 1968. му је индиректно саопштено да се не враћа у земљу. ЗАВЕТ ЋУТАЊА је одржао и тако је спасао главу на раменима. А у комисији заједно са њим били су и судски антрополози из Сарајева, Љубљане и Новог Сада:

Др Здравко Марић, Вида Бродар, Антон Погачник и поменути проф.медицине др.Живановић. Сви су потписали ЗАВЕТ ЋУТАЊА и ћутали су! Али су у септембру 1964. год.по завршетку истраживања прве фазе масовних гробница на стратишту у Доњој Градини (са друге стране Саве наспрам села Јасеновац) у гробницама поред реке у дужини од 12,5 км и ширине 4,5 км пронашли стотине хиљада укопаних. Јаме су биле дубоке 8 метара и у њима се углавном налазило по 27.особа од чега је у просеку по 20% закопавано живих. Комисија је извршила 130.сондажних бушења на 100. масовних гробница са рововима између 60 и 80 метара. По томе је урађен и коначни извештај. Одмах након достављања извештаја ЗАБРАНИЛИ СУ ИМ ДАЉИ РАД. Напомињем да је неких истраживања било и пре њих. Нпр.у мају 1945. комисија ЗАВНОХ-а проценила је жртве између 500.000 и 600.000 убијених. Две године касније др. НИКОЛА НИКОЛИЋ (преживели логораш) кога сам већ поменуо и његову књигу (који је од 1.јула 1942.па до краја био званични лекар у логору) идентификовао је 258.масовних гробница дужине од 60 до 80.метара и дубоких 8.м. Радили су то и борци из Козарске Дубице 1961.године, али нису за то имали стручних знања.

Напомињем и још један битан детаљ. Члановима комисије било је строго забрањено да фотографишу, већ су само описивали виђено, а узете узорке су слали на обраду у Завод за судску медицину у Љубљану. Члан комисије словенац Антон Погачник који је био задужен у комисији за математичку анализу дошао је до бројке од 730.000 УБИЈЕНИХ и са том цифром су се сложили СВИ ЧЛАНОВИ СТРУЧНЕ МЕШОВИТЕ КОМИСИЈЕ. И онда следи СТОП. Нема даљег рада, али Богу хвала остали су сачувани ИЗВЕШТАЈИ И ПОДАЦИ и та  ИСТИНА СЕ НИКАДА НЕЋЕ МОЋИ ДО КРАЈА САКРИТИ!

Надам се, да ће бар неко од бројних чланова наше вибер групе, имати стрпљења да ово до краја прочита и бар још неком пренесе или „подели“?

У име истине и у име душа свих наших свирепо уморених предака, али и Јевреја и Рома ВЕЛИКО, ВЕЛИКО ХВАЛА СВИМА КОЈИ ОВО ПРОЧИТАЈУ И БАР НЕКОМ ПРЕНЕСУ, ДА СЕ НИКАДА ВИШЕ, НИКОМ И НИГДЕ ОВАКО НЕШТО НЕ ДЕСИ И НЕ ПОНОВИ.

Такође, надам се и верујем, да ће филм ДАРА ИЗ ЈАСЕНОВЦА  још у понеком пробудити потребу или жељу, а ја бих рекао, пре свега  НАШ ДУГ као ПОТОМАКА према   НАЈСУРОВИЈЕ И НАЈМОНСТРУОЗНИЈЕ УМОРЕНИМ ПРЕЦИМА, да се мало више позабавимо истином о ЈАСЕНОВЦУ и испуњавању ЗАВЕТА наших предака ДА СЕ НИКАДА, НИКАДА и НИКАДА НЕ ЗАБОРАВИ!!?

А ако нам је и то тешко, колико ли ће нам тек бити тешко да својој деци објаснимо да припадници нашег народа НИКАДА И НИГДЕ НИСУ НИ ПОМИСЛИЛИ А КАМО ЛИ ПОЧИНИЛИ НИКАКВ ГЕНОЦИД, већ да је над нашим напаћеним и намученим народом ПОЧИЊЕН ГЕНОЦИД и то три пута у 20. веку (1914-1918, 1941-1945 и 1991-1995.године)?

Саша Ђикић